Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Vi hjälper dig planera din pension

Många som hör av sig till oss på Lärarförsäkringar har funderingar över hur pensionen påverkas om man går ner i arbetstid, om alla tidigare anställningar finns med i beräkningarna av pensionen eller hur skatten ser ut. Många funderar också på hur man skulle kunna fördela pensionen och hur mycket man får arbeta samtidigt som man tar ut sin pension.
På grund av dessa funderingar så har vi sedan 2013 en tjänst som heter Pensionsplanering. Där hjälper våra två pensionsplanerare Kristin och Kenneth dig som börjar närma dig pensionen med svar på frågor om hur pensionen kan tas ut, hur pensionen påverkas om du går i förtid, arbetar deltid eller arbetar ytterligare ett par år. Helt enkelt för att du ska få ordning på vad som utgör den framtida pensionen. Vi kan inte lova några summor men vi kan förklara varför den framtida pension ser ut som den gör. Pensionsplanering är kostnadsfritt för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
Boka in en pensionsplanering Vi rekommenderar dig som är över 60 år att kontakta oss för en Pensionsplanering. Själva planeringen tar ungefär 20 minuter och genomförs via telefon. Du bokar pensionsplanering direkt på webben eller genom att kontakta vår kundtjänst på 0771-21 09 09.
Hur påverkar det pensionen om jag går ner i arbetstid? Ofta får vi höra att det skulle vara skönt att kunna trappa ner på arbetstid mot slutet av yrkeslivet, utan att för den delen sluta helt och tvärt. Men då kommer också rädslan för att en sådan nertrappning skulle ge ödesdigra konsekvenser för pensionen – är det verkligen så? Svaret är att det beror på och att det inte behöver vara så. Allt beror på hur mycket man skulle gå ner i arbetstid och från hur tidig ålder. Sluta undra, skaffa dig konkret beslutsunderlag genom att boka tid med våra pensionsplanerare så får du hjälp med att räkna på det!
Finns alla mina anställningar med i beräkningarna? Den här frågan har att göra med tjänstepension och det finns ett par olika sätt att ta reda på det. Onekligen är detta ett lite krångligt område som ofta hänger ihop med gamla kollektivavtal – boka tid med våra pensionsplanerare som kommer att kunna hänvisa dig vidare till rätt instans om frågan inte kan utredas direkt. Observera att vi alla även har en allmän pension som grundar sig på våra beskattningsbara inkomster under hela livet. Där finns alla anställningar med – om du alltså har betalat skatt på din lön!
Hur skulle jag kunna fördela pensionen? Ja, att fördela pensionen, det kan man göra på så många olika sätt! Man får inte ut några pensionspengar som engångsbelopp, fem-årig utbetalning måste det vara minst. Därefter kan det se ut nästan hur som helst, ofta kan man välja utbetalningsperiod. Fast sedan så finns det sådana pensionspengar också där man inte får välja utbetalningsperiod, som alltid är livsvariga. Av allt detta ska man sy ihop en utbetalningsplan som kommer att passa ens egen livsstil som pensionär, hälsan och inte minst hur länge man tänker leva! Som om vi nu visste det! Våra rutinerade pensionsplanerare har hört frågorna förr och har värdefulla tips att ge – boka tid!
Hur ser skatten ut? Frågan om man verkligen ska betala skatt på pension dyker upp då och då. Ja, det ska man. Inkomst som inkomst. Skattesatserna kan dock variera beroende på vilken typ av pensionsutbetalning det gäller och man kan också tänka smart kring åldern då man blir pensionär. Våra pensionsplanerare gör inga skatteberäkningar, men hjälper dig annars att tänka rätt. Boka tid!
Hur mycket får jag arbeta samtidigt som jag tar ut pension? Här finns inget givet svar som passar alla. Framför allt har detta att göra med i vilken ålder du blir pensionär och vilket kollektivavtal du omfattas av då. Bäst att prata med våra pensionsplanerare så boka tid.
Vad händer när jag börjar närma mig 65 år? Det sista halvåret före 65-års ålder börjar breven komma, kanske från flera olika bolag där det samlats pensionspengar för dig genom åren. Dessa brev handlar om tjänstepension och om eventuellt eget pensionssparande. Du får information om när utbetalningen börjar, men du får också möjlighet att senarelägga om du vill. Det finns även möjlighet att ändra en planerad utbetalningsperiod, t.ex. från 5 år till 10 år. Du får information om skatt och får uppge ett kontonummer för utbetalning. Den allmänna pensionen får du inga motsvarande brev om. Den sätter man igång när man själv vill efter fyllda 61 år genom att kontakta Pensionsmyndigheten. Kanske vill du ha hjälp med att resonera t.ex. kring olika utbetalningsperioder? Boka tid med våra pensionsplanerare.