Close

Har du fått e-post från Sveriges Skolledare om din avisering i mars? Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Pensionsgapet mellan män och kvinnor fortsatt stort

Kvinnor får ungefär 65 000 kronor, eller 5400 kr i månaden, mindre i pension om året än män. Detta meddelar Lärarförsäkringars samarbetspartner, försäkringsbolaget Folksam, i sin vitbok för 2017 som analyserar läget för svenska pensionssystemet.

Folksams vitbok analyserar läget för det svenska pensionssystemet; dess utmaningar och behovet av nödvändiga förändringar för att Sverige ska kunna fortsätta leverera pensioner i världsklass. En central aspekt i årets upplaga är det stora pensionsgapet mellan män och kvinnor. – Vi engagerar oss i våra kunder för att de ska få en så bra och trygg pension som möjligt. Men det finns brister i dagens pensionssystem. Ska Sverige fortsätta leverera pensioner i världsklass måste dessa brister åtgärdas utan väntetid och först på listan är jämställda pensioner, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam.

Kvinnors pension 76 procent av männens Enligt Folksam är det först personer födda 2005 och senare som kan få jämställda pensioner. I genomsnitt uppgår den totala pensionsnivån för kvinnor födda 1949 till 17 173 kronor/månad, vilket motsvarar 76 procent av den genomsnittliga pensionen för män (22 588 kronor/månad). Det betyder att pensionsgapet har minskat med 6 procentenheter jämfört med årskull 1938. Med nuvarande minskningstakt sluts gapet år 2070 när årskull 2005 fyller 65 år.

Medlemsförmån: Få hjälp med pensionen Lärarförsäkringar kan erbjuda dig som är medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund en pensionsrådgivning med en av våra experter som en del av dina medlemsförmåner. Detta är särskilt bra för dig som är osäker på hur pensionen fungerar och önskar en grundläggande genomgång. Du får hjälp och råd kring de val du kan göra för din allmänna pension och tjänstepension och med eget sparande till pensionen. Du kan även få hjälp med placeringar och med att spara till annat än pensionen. Vi kan även erbjuda en kortare rådgivning för dig som känner att du redan idag har en grundläggande kunskap men exempelvis har specifika frågor. Klicka här för att läsa mer och boka