Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Om det värsta skulle hända

Ja, vad menar vi med det – ”det värsta”? Svaren kan vara väldigt individuella, men är det ändå inte vanligtvis ett kodord för… döden?

Det här inlägget handlar om just det, att vi alla någon gång, förr eller senare dör, avlider, går bort och kanske lämnar då pengar efter oss. Det handlar mer specifikt om efterlevandeskydd.

Jag börjar med pensionspengarna. Det kommer lite annat på slutet. Allmän pension är reserverad för dig personligen. Om det värsta skulle hända så finns det lagstadgade efterlevandepensioner som inte hänger ihop med din egen allmänna pension. Mer information på www.pensionmyndigheten.se.

Dock är det så att allmän pension består av två delar, inkomst- och premiepension. När man väl blir pensionär är det möjligt att i samband med det sätta en typ av efterlevandeskydd som kallas återbetalningsskydd på premiepensionsdelen.

Tjänstepensioner kan du till stor del själv välja att gälla med eller utan åter­betalnings­skydd. Skyddet innebär att om du avlider innan utbetalningen börjat eller om du inte har hunnit få alla dina pengar utbetalda så betalas tjänstepensionen till familjen i stället. Det gör den egna pensionen lite lägre, men det finns ingen generell schablon för hur mycket det påverkar.

www.minpension.se visas vilka bolag du har tjänstepensionspengar hos. Bolagen i sin tur kan svara på om återbetalningsskydd finns eller inte och hur mycket det påverkar din egen tjänste­pension. Olika avtalsområden har även sina egna valcentraler där man kan få motsvarande information och göra ändringar.

Privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionsspar (IPS) är det många som har från den tiden då man fick göra skatteavdrag för det egna pensionssparandet. I de privata pensions­försäkringarna var återbetalningsskydd ett eget val, kontakta ditt bolag om du är osäker. Individuellt pensionsspar (IPS) hade ett automatiskt skydd, men med lite andra regler än återbetalningsskydd.

Återbetalningsskydd gör nämligen att pengarna kan gå till den närmaste egna familjen, standard­mässigt i första hand till maka/make, sambo och i andra hand till barn. Det går att ändra den ordningen om det skulle passa bättre. Däremot går det inte att styra utbetalningar till exempel till föräldrar eller syskon.

Från IPS går pengarna vid dödsfall till dödsboet och därifrån till arvingar i legal arvsordning. Sambo är inte arvinge. Har du egensparade pensionspengar i IPS, är sambo och vill att sambon ska få pengarna om du avlider först så skynda dig att skriva testamente!

Om det hela känns krångligt så börja med att titta på denna 3-minuters film i vår serie ”Rita ritar” som förklarar hur återbetalningsskydd fungerar.

Att boka en pensionsrådgivning är en bra idé! Det är en medlemsförmån för dig som är medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund. Då får du en helhetsbild och råd om hur man själv sparar till pension idag. Här bokar du rådgivning direkt på vår hemsida.

Så, så är det med pensionspengar och efterlevande. Men finns det annat? Ja, livförsäkringar!

En livförsäkring har egentligen inte så mycket med liv att göra, rent konkret är det en dödsfalls­försäkring. Från en livförsäkring går det inte att få ut pengar själv, bara lämna efter sig till någon annan.

Det är en skön trygghet att ha en livförsäkring på rätt nivå, speciellt om man har en familj som blir illa drabbad även ekonomiskt om en försörjare inte längre finns där. Till exempel ni som är två på ett bolån, tänk på att ha livförsäkringar för minst, MINST, halva bolånet så att om en blir ensam kan hen betala av halva lånet. Och gärna ha lite pengar kvar efter det, kanske åtminstone motsvarande den bortgångnes årslön. Ta gärna höjd för det. Och är det skattefritt? Ja, det är det!

Kom också ihåg att det ingår en livförsäkring i kollektivavtalet, den betalar arbetsgivaren för. Den kallas för TGL (Tjänstegrupplivförsäkring), maximal ersättning 273.000 kronor till en vuxen efterlevande. Om sambo ingår eller inte varierar mellan olika avtal. Speciella barnbelopp finns.

Livförsäkringar kan man ha hur många som helst. Det finns standardförordnanden för vem som får pengarna i första och andra hand, ofta är sambo inkluderad. Annars kan man välja helt fritt, behöver inte ens vara en släkting. Och juridiska personer går bra – till exempel din favorit-välgörenhets­organisation.

Om du är under 42 år: Teckna livförsäkring utan hälsodeklaration t.om. 28 februari 2018 Du som inte redan har en livförsäkring kan teckna livförsäkring för både dig själv och eventuell medförsäkrad (make/maka/sambo/registrerad partner) så länge ni är fullt arbetsföra (kontakta kundservice på 0771-21 09 09 för definition och för att teckna) samt under 42 år. Sista datum för att teckna livförsäkring under kampanjen är 28 februari 2018.