Close
Till huvudinnehåll

Förlängt erbjudande: Vi bjuder på de 3 första månaderna när du köper Sjukvårdsförsäkring senast 16 maj. Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Inte ung och dum – tänk rätt kring pension från början!

Nu skriver jag speciellt till er som är helt nya och färska i arbetslivet – välkomna in i den här gemenskapen! Men annars får även ni andra några tips kring pension inför de många åren i arbete. För man behöver inte vara gammal och klok för att göra bra val/fatta bra beslut i livet.

Det här inlägget handlar alltså om att vara lite smart när man är ung. Det handlar om att i unga år börja lägga undan pengar för gamla dar, det vill säga pensionsspara.

Hur länge är man ung? I pensionssammanhang är man ung åtminstone till en bra bit över 30. Och då brukar man ju inte tänka så mycket på pension, livet har annat mer spännande att erbjuda.

Tips 1) Skaffa dig ändå en sparvana redan när du börjar på ditt första fasta eller annars långvariga jobb. Spara långsiktigt trots att du än så länge tror att du minsann aldrig kommer att bli gammal!

Tips 2) Ska du senare kunna säga att du började spara till pension ”redan som ung” är det senast mellan 30-35 års ålder som gäller. (Det här kändes väl bra för er 35-åringar!)

I den åldern har du en evighet kvar till pensionsdagar och tiden gör underverk med sparade slantar. Det är lite som att plantera träd. Först är det nåt som sticker upp en decimeter från marken, tiden går och man pysslar med annat – och en vacker dag ser man den där eken eller tallen stå där stor och mäktig! Hur gick det till? Tiden, min vän, tiden gick och gjorde sitt jobb.

Jag kan spara en hundring! Det sägs att en hundring i månaden är bättre än ingenting, men… Helt seriöst så kommer du ingen vart med det sparandet i dagens värld.

Tips 3) Vill du ha en tumregel så spara ca 4 % av din lön till pension, helst under hela yrkeslivet! Det kan plussa på ca 10 % mer i pension under många långa år. Tänk om du skulle få en sådan löneförhöjning! Genom eget sparande kan du få en sådan pensionsförhöjning.

Tips 4) Om du orkar, kanske har vanan inne från studiedagar, ta något extrajobb ett tag. Lägg sedan hela den inkomsten i ett pensions­sparande. Lite grovt räknat kan 25.000 kronor växa till 108.000 kronor på 30 år med 5 % avkastning. Du behöver bara låta tiden gå.

Här får du pengar, var så god! Utöver det egna sparandet kommer det att sättas undan pensionspengar för dig även i allmän pension och tjänstepension. Där är det inte du som betalar in pengarna, men du får till stor del bestämma vad som ska hända med dem.

Känner du som många andra att det inte är helt lätt att veta vad man ska ”bestämma” för dessa pengar? Ingen fara, det finns folk utan säljintressen som kan guida dig till rätt val - för rådgivning, se länk nedan.

Gör det inte svårare än det behöver vara Ung och dum brukar det heta, men glöm det! Det är lätt att vara ung och smart i stället genom att prata med en rådgivare! Man ska inte känna sig dum för att man inte kan allt om pensioner själv, däremot är det ytterst smart att ta emot hjälp!

Tips 5) Medlemsförmån: boka pensionsrådgivning hos oss på Lärarförsäkringar

Vi hörs!

Fler tips: Se vår 4-minuters pensionsfilm, Se alla pensionspengar samlade på ett ställe, registrera dig som användare på: https://www.minpension.se/ Hjälp till att göra en budget finns hos Konsumentverket – kanske kan du spara? https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/privatekonomi/budgetkalkyl-och-kostnadsberakningar/