Close

Har du fått e-post från Sveriges Skolledare om din avisering i mars? Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Kloka ord - färdigtänkt om livet och sånt

Tänker du ibland att det är lite svårt att greppa hela livet: barndomen, ungdomen, vuxendomen (?), ålderdomen… Det här inlägget handlar om färdigtänkta tankar kring det faktum att vi inte blir yngre. Det handlar om att efter yrkeslivet kommer pensionen och om hur man ska få det hela att gå ihop på ett snyggt sätt.

Jag har tagit mig friheten att kommentera de kloka orden. I sann sociala medier-anda får ni gärna kommentera också, hänvisa bara till vilket nummer det gäller.

1) Livet, det är konsten att dra sig fram tills man kan dra sig tillbaka. - Okänd tänkare. Kommentar:  Här har vi en som ser fram emot pensionen, härligt!

2) Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för djävligt. - Hjalmar Söderberg, 1869-1941. Svensk författare. Skrev romaner, noveller, dramatik och mycket mer. Kända verk t.ex. Doktor Glas och Den allvarsamma leken.  Kommentar:  Mannen med erfarenhet talar. Tror dock att många skulle säga emot…

3) Mycket få människor lever idag – de flesta gör förberedelser för att leva i morgon. - Jonathan Swift, 1667-1745. Irländsk-brittisk kyrkoman och författare, satiriker. Skrev Gullivers resor. Kommentar:  Visst ska man leva i nuet men att förbereda för pensioneringen i god tid gör livet skönt då också. Balans!

4) De människor som fått ut mest av livet är inte de som har levt ett sekel utan de som har levt varje minut. - Colette, - Sidonie-Gabrielle Colette - 1873-1954. Fransk frispråkig författare, varietéartist, dansös av det mindre blyga slaget... Livsnjutare. Hennes roman Gigi har både satts upp på Broadway och filmats i Hollywood. Kommentar:  Kvantitet kontra kvalitet. När det nu blir allt vanligare att faktiskt leva ett sekel måste åren fyllas med innehåll.

5) Alla vill leva länge men ingen vill bli gammal. - Benjamin Franklin, 1706-1790. Amerikansk vetenskapsman – uppfann åskledaren, politiker, diplomat – ambassadör i Stockholm 1782-1783, skribent och annat. Medverkade vid amerikanska självständighetsförklaringen. Kommentar: Han blev 84 år gammal. Det är ungefär så länge svenskar lever idag i snitt. Dagens unga kommer att leva längre, men gamla vill inte de bli heller. Naturligtvis beroende på vad man lägger i ordet ”gammal”.

6) Först då när dina minnen är viktigare för dig än dina mål för framtiden – först då är du gammal. - Okänd tänkare. Kommentar:  Där satt den, definitionen på ”gammal”!

7) Det är inte fråga om hur gammal du är, utan om hur du är gammal. - Okänd tänkare. Kommentar:  Den tål att vridas och vändas på. Vilken sorts åldringar vill vi vara?

8) Jag har gjort många dumheter och det tänker jag fortsätta med. Det är dom som är kryddan i livet. - Brigitte Bardot, 1934 -  . Fransk skådespelare, sångerska (vem minns låten om Harley Davidsson?), senare i livet djurrättsaktivist, flera gånger fällt i domstol för islamkritiska uttalanden. En kvinna mer mångfacetterad än bara sin berömda plutmun. Kommentar: Dumheter och dumheter. Men om man tänker på att ha barnasinnet kvar och våga vara lekfull även som gammal, så… i så fall en härlig krydda! Birgitte Bardot är 85 år idag.

9) Folk förstår inte vilken stor inkomstkälla sparsamheten är. - Cicero, - Marcus Tullius Cicero - 106 f.Kr. – 43 f.Kr. Romersk statsman, filosof, talare av rang. Lobbyist skulle vi kanske säga idag? En jättekändis i sin tids Rom. Samtida med Julius Ceasar och senare när han blivit mördad med nästa stora makthavare Octavianus och Marcus Antonius – han som hade ett förhållande med Kleopatra. Politiska ränker ledde till att även Cicero blev mördad vid 63 års ålder, hans vassa tunga hade talat för fel sida just då… Kommentar: Om Cicero hade levt i dagens Sverige skulle han börjat fundera på pensionering vid tiden för mordet. Då hade hans sparsamhet under livet kanske kunnat möjliggöra ett duktigt pensionssparande!

10) Ingen borde pensionera sig från livet! - Okänd tänkare. Kommentar:  Så sant. Kom ihåg ni som lämnar arbetslivet efter den här terminen.

Ha en skön sommar allihopa!

P.S. Apropå Ciceros visdomsord: boka pensionsrådgivning eller pensionsplanering när du nu ändå har tid på sommaren!