Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Bästa tipsen för din tjänstepension

Idag den 27 september är det Tjänstepensionens dag. För att uppmärksamma den viktiga dagen har vår certifierade pensionsrådgivare Agneta Kristensson sammanställt sina bästa tips när det gäller tjänstepension.

1. Säkerställ att du har tjänstepension Säkerställ att du har en tjänstepension och hur mycket din arbetsgivare betalar till din tjänstepension. Tjänstepensionen baseras ofta på din inkomst. Enligt de flesta kollektivavtal betalar arbetsgivaren 4,5 procent av din lön upp till 40 250 kr per månad (i 2019 års värde). Har du en lön över 40 250 kr per månad betalar arbetsgivaren 30 procent på lönen över 40 250 kr. Om du har en hög lön kan det även vara bra att ta reda på om din arbetsgivare tillåter löneväxling. Gränsen för när löneväxling kan vara fördelaktigt går vid en lön på 43.309 kr/månad (2019).

2. Se över din placering Se över hur du har valt att placera (förvalta) din tjänstepension dels via din nuvarande arbetsgivare men även hur din tjänstepension är placerad från tidigare arbetsgivare. Förvaltningen av din tjänstepension har stor påverkan på utslaget. Får du två-tre procent extra i avkastning varje år kan det göra stor skillnad på 30 år. Se risk som en möjlighet i ditt långsiktiga sparande. Risknivån och möjligheten till en långsiktigt bättre värdeutveckling för dina fonder hänger nära samman. Över tid är möjligheten större att du får en bättre avkastning om du vågar ta en högre risk i dina fondval. Det innebär att värdet på dina fonder kan svänga mer än om du väljer en fond med lägre risk.

3. Gör en pensionsprognos Logga in på www.minpension.se, där kan du se hur din tjänstepension via din nuvarande arbetsgivare är placerad och även tjänstepensioner som du har tjänat in från tidigare arbetsgivare.

4. Se över återbetalningsskydd Ta ett aktivt beslut huruvida du behöver ett återbetalningsskydd för din tjänstepension eller inte. Återbetalningsskydd innebär nämligen att dina anhöriga får det samlade värdet av din pension när du dör. Den med återbetalningsskyddet får dock en något mindre pension eftersom den går minste om arvsvinster. I vissa fall är det bara lämpligt för den ena partnern att ha detta skydd, till exempel om den andra partnern har en låg förväntad pension. Många har återbetalningsskydd trots att man inte har några nära anhöriga. Om man är singel och inte har några barn kastar man pengarna i sjön.

5. Hur ser det ut de sista åren i arbetet När det gäller vissa tjänstepensioner räknas de sista årens inkomst. Något som är viktigt att ha i åtanke – Därav kan det vara dumt att gå ner i deltid eller sluta för tidigt. Hur det ser ut just för dig enligt den tjänstepension som du omfattas av, kan våra pensionsrådgivare hjälpa dig med.

6. Boka en personlig pensionsrådgivning En rådgivare kan hjälpa till med att reda ut eventuella frågetecken, ge goda råd och hjälpa dig utifrån din livssituation. Pensionsrådgivning och pensionsplanering ingår i medlemsservicen för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Boka en pensionsrådgivning eller pensionsplanering här.