Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Höjd pensionsålder = sant

Det har pratats om det och rykten har cirkulerat: "Pensionsåldern i Sverige ska höjas! " Det kanske är lätt att tro att höjningen redan har genomförts - men nej, den är inte genomförd än. Men snart så. Det här inlägget handlar om rätten att ta ut pensionspengar samt om rätten att strunta i det och hänga kvar i arbetslivet. Det handlar om den lagstadgade allmänna pensionen och om Lagen om anställningsskydd.
Att gå i pension - när får man?
Idag får du som tidigast ta ut den allmänna pensionen från 61 års ålder. Den 16 oktober 2019 ska riksdagen fatta beslut om att den tidigaste uttagsåldern för allmän pension höjs:
- År 2020 höjning till 62 år. Gäller för dig som är född 1959 eller 1960.
- År 2023 höjning till 63 år. Gäller för årskullarna 1961 och 1962.
- År 2026 höjning till 64 år. Gäller för årskullarna 1963 eller senare.
Att lämna arbetslivet - när måste man? Vår rätt till trygghet i vår anställning regleras i Lagen om anställningsskydd (LAS). Redan idag har vi laglig rätt att vara kvar i arbetet till 67 års ålder. Före den åldern får inte arbetsgivaren avskeda någon utan saklig grund. Det här kallas för LAS-åldern.
Beslutet att stegvis höja LAS-åldern är redan fattat i riksdagen:
- År 2020 höjning till 68 år.
- År 2023 höjning till 69 år.
Gör din egen blandning Att ta ut pension och fortsätta jobba kan vara en bra kombination. Då ger arbetsinkomsten rätt till nya pensionspengar samtidigt som du plockar ut från de redan intjänade. Se bara till att den sammanlagda inkomsten inte överstiger gränsen för marginalskatt.
Olika pensionspengar Nu har jag bara skrivit om den allmänna pensionen, den som vi alla har. De allra flesta har även tjänstepension med varierande utformning. Dessutom är det vanligt att spara själv på olika sätt. Hur ska man tänka kring helheten undrar du kanske. Att undra tar dig inte så långt. Sluta undra, genom rådgivning får du guidning i rätt riktning. Ju tidigare desto bättre!
Passa på att boka tid för rådgivning här. Rådgivning hos Lärarförsäkringar är en del av dina medlemsförmåner hos Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund.
Mer information Mer information om den allmänna pensionen finns hos Pensionsmyndigheten. Om du vill göra en pensionsprognos eller se var dina pensionspengar finns, gå till minpension.se.