Close

Så påverkas du av den höjda pensionsåldern

Nu har Riksdagen beslutat om höjd pensionsålder. Nästa år höjs åldersgränsen för när du kan ta ut din allmänna pension, från 61 år till 62 år. Samtidigt höjs LAS-åldern, den högsta åldern för att omfattas av lagen om anställningsskydd, från 67 år till 68 år. 

Varför höjs åldersgränserna? Åldersgränserna höjs eftersom vi lever längre. Då behöver pengarna du tjänat in till din pension räcka i flera år. Om pensionsåldrarna inte höjs kommer den del av våra liv som pensionärer att bli större och större, vilket innebär att pengarna vi tjänat in till pensionen ska räcka i flera år. Då riskerar många att få en väldigt låg pension.

Kommer det fler förändringar? Förändringarna år 2020 är den första av flera förändringar som kommer de kommande åren. Redan år 2023 är nästa höjning planerad. Då höjs åldern för när du kan börja ta ut din allmänna pension till 63 års ålder. Om medellivslängden fortsätter att stiga väntar ytterligare höjningar längre fram.

Påverkas min tjänstepension eller mitt privata pensionssparande? Nej, samma åldersgränser som nu gäller. Många tjänstepensionsavtal har 55 år som lägsta uttagsålder. Men det finns flera olika tjänstepensionsavtal, så därför är det bäst att fråga på din arbetsplats vad som gäller för dig.

Se hur förändringarna påverkar dig - boka en personlig rådgivning Boka en tid med någon av Lärarförsäkringars certifierade rådgivare eller kunniga pensionsplanerare. Det är en kostnadsfri medlemsförmån för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Klicka här för att boka en tid som passar dig.

Mer information Pensionsmyndigheten.se Minpension.se