Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Guide: Val för tjänstepension

Till alla i arbetslivet, nya såväl som gamla: Det är inte länge sen jag skrev om tjänstepension, men ämnet tål att lyftas gång på gång! Det här inlägget handlar i grund och botten om att få bestämma, att ha makt, att få ångra sig och ändra sig. Det handlar om valmöjligheter med tjänstepensionspengar.

Extra: till dig som börjat en ny kommunal anställning Du som har börjat i en ny kommunal anställning under året kommer att få ett rosa kuvert från oss med post under december. Det handlar om tjänstepension, öppna och läs!

Valtrötthet Valtröttheten, har du drabbats av den? Till exempel val av el, telefon, parti… och dessutom tjänstepension från arbetsgivaren! Vad är det du väljer egentligen? Och vad händer om du inte gör några egna val?

Hur fritt får jag välja? Du får inte välja hur fritt som helst. Du kan välja: 1. Mellan ett antal banker och försäkringsbolag dit du vill styra pengarna som arbetsgivaren betalar in åt dig. 2. Att vara försiktig med pengarna och få ränta eller att bli en chanstagare och välja fonder med olika risknivåer. 3. Att skydda pengarna så att de går till familjen om du själv inte finns kvar i livet. Om du nu har en egen familj. Där har du valalternativen. Tre stycken. Egentligen är det rätt så hanterbart.

Men om jag inte väljer? Vi tar det från början: Arbetsgivaren betalar in tjänstepensionen för de anställda. Inte för alla, det finns vissa åldersgränser som är olika beroende på om du jobbar kommunalt, statligt eller hos en privat arbetsgivare.

  • När du uppnår åldern då du är berättigad att börja tjäna in tjänstepension får du också skriftlig information om dina valmöjligheter (tre stycken val, se ovan). Öppna sådana kuvert, läs och gör dina val.
Skulle det vara så att du inte har öppnat och läst och därmed inte gjort några egna val har systemet valt åt dig (= icke-valsalternativ). 1. I så fall har pengarna placerats hos ett så kallat förvalsbolag. 2. Då förvaltar det bolaget pengarna på ett försiktigt sätt och ger dig ränta. 3. Hos detta förvalsbolag kan det automatiskt ha lagts till ett skydd för familjen - eller inte. Utan att de vet något om dina familjeförhållanden.

Finlir Här kommer det fina: Du kan alltid ta reda på vilka val du har gjort tidigare, eller kanske upptäcka att du inte valt aktivt. Du kan även ändra dig om du vill, naturligtvis (länkar till valcentraler längst ner).

Om du byter arbetsgivare är det mycket vanligt att du återigen får information om valalternativen – här kommer det rosa kuvertet från oss, som jag pratade om i början, in i bilden.

Om du skulle ha valt aktivt tidigare, men inte gör det vid byte av jobb finns risken att framtida insättningar från den nya arbetsgivaren går till ickevals-alternativen trots att du kanske inte ville det. Det gäller att vara lite på alerten!

Behöver du hjälp? Känns det svårt att hålla reda på allt du valt och inte valt? Eller vad som passar dig? - Boka en rådgivning! Det är en del av dina medlemsförmåner hos Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund. Rådgivningen sker på distans via telefon, så du kan själv vara där det passar dig för ett sådant samtal. Enkelt – klicka här!

Länkar: Samlad bild över alla dina pensionspengar finns på minpension.se Gjorda tjänstepensionsval visas hos olika valcentraler, här kommer länkar till de vanligaste:

• Kommun eller landstingsanställda: pensionsvalet.se eller valcentralen.se (Avtal KAP-KL/AKAP-KL) • Privat anställda: collectum.se (Avtal ITP1, ITP2/ITPK) • Statligt anställda spv.se (Avtal PA16 avd.I eller avd.II)