Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

En genomsnittlig pension - hur mycket är det?

Tjänstepensioner och privat pensionssparande:

Många som börjar närma sig pensionsåldern gör pensionsprognoser för att se vad man har att leva på då. Det här inlägget handlar om genomsnittliga pensionsnivåer och även lite om skatter. Det handlar om att kunna jämföra sig med andra samt om viss uppmuntran till eget sparande.

En genomsnittlig pension i Sverige 2019 Cirka 17.900 kronor i månaden före skatt, det var den genomsnittliga pensionen i Sverige förra året enligt en uppskattning från Pensionsmyndigheten. I det ingår allmän pension och tjänste­pension, inte eget sparande.

Den allmänna pensionen är alltid livsvarig, om du så blir över 100 år gammal.

Tjänstepension kan du välja att ta ut på en bestämd tid, temporärt, som det heter. Då kan du få en högre pension i början för att trappa ner senare. 5 år är den kortaste tiden du kan välja. När den temporära tiden har gått ut har du fått alla dina pengar och det finns inget mer att betala ut för resten av livet – om livet skulle visa sig bli långt… Väljer du långa, kanske livslånga, utbetalningstider för tjänstepensionen får du mindre per månad, men pengarna räcker längre.

Skillnader mellan landsdelarna Det finns en del regionala skillnader i pensionsnivåer. Stockholm toppar ligan med i genomsnitt 19.100 kronor per månad före skatt. I Gotlands län är motsvarande siffra 16.500 kronor.

Den här typen av skillnader väcker kanske många tankar om levnadskostnader och livskvalité. Är pengar allt?

Känner du till vad mer du har rätt till? Visar det sig att din pension blir låg kan du ha rätt till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Bostadstillägget är inkomstprövat – är pensionen låg kan du ansöka. Pensionsmyndigheten prövar vad som är ”låg” pension och då spelar även boendekostnaden roll. Däremot spelar det ingen roll hur du bor: hyresrätt, bostadsrätt, eget hus, äldreboende eller något annat. Bostadstillägget är skattefritt.

Även äldreförsörjningsstöd kan bli aktuellt om du har låg pension eller ingen pension alls. Det stödet garanterar då en skälig levnadsnivå.

Och så dessa skatter All pension är skattepliktig inkomst. Så enkelt skulle man kunna uttrycka det. Men riktigt så enkelt är det inte eftersom olika typer av pensioner beskattas på olika sätt. Dessutom varierar skatten mellan olika åldrar!

Vi börjar med det krångligaste, den allmänna pensionen:

  • Beskattning enlig skattetabell i hemkommunen
  • Skatten är högst för åldrarna 65 år eller yngre. Den blir lägre från och med det året då man fyller 66 år eftersom grund­avdraget i deklarationen då blir högre.
 
  • Schablonskatt 30 procent
Privata pensionsförsäkringar och individuellt pensionssparande (IPS) räknas som skattepliktigt eget pensionssparande. Dessa var vanliga, avdragsgilla sparformer fram till 2015. Då togs avdragsrätten bort så därefter har det inte varit förmånligt att spara på dessa sätt.

En glad pensionär Att vara en glad pensionär har nödvändigtvis inte med pengar att göra, men med hjälp av eget sparande under arbetslivet har du en större chans att bli en gladare pensionär! Vilka sparalternativ som gäller idag, hur mycket kan det vara vettigt att spara och mycket annat kring pensioner kan du få reda på genom att boka en rådgivning hos Lärarförsäkringar. Om du hellre vill få hjälp med att göra och tolka pensionsprognoser kan du boka pensionsplanering. Båda tjänsterna är en kostnadsfri medlemsservice för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Mer läsning Tips för att planera inför pension - pensionsmyndigheten.se Gör en pensionsprognos på minpension.se Frågor och svar om skatt och pension - minpension.se Pension och skatt 2020 - minpension.seSkatteverket kan du se vilken skattetabell som gäller för dig