Close

Just nu bjuder vi på de 3 första månaderna när du köper Sjukvårdsförsäkring senast 13 maj. Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Så kan du sova bättre

Osäkra tider eller ett krävande arbete kan leda till stress, och stress är en av de vanligaste orsakerna till sömnproblem. Vår samarbetspartner Bliwa har tillsammans med en sömnforskare tagit fram ett antal tips som kan hjälpa dig att sova bättre.

Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömn, berättar i en artikel från Bliwa att stress är en av de vanligaste orsakerna till sömnbesvär.

- Det kan vara stress över både små och stora saker, och just nu är det utmanande tider för många, säger Christian.

Tillsammans med forskare från andra länder gjorde Christian en studie för att se hur sömnen påverkades under coronapandemin. Den visade att många människor sov längre under pandemin, tack vare att de till exempel jobbade hemifrån och inte behövde skynda i väg på morgonen.

Men samtidigt hade fler svårt att somna på kvällen eller vaknade oftare under natten. Det var ofta kopplat till oro, till exempel för arbetslöshet eller sin egen och andras hälsa, och att många inte kunde träffa sina anhöriga.

Sömnforskarens fem tips för bättre sömn
1.Få ljus och var aktiv på dagen
Ta vara på dagsljuset för att hjälpa dygnsrytmen, ta lunchpromenader eller se till att sitta nära fönstret. Oavsett årstid är det också bra att motionera regelbundet för att sova bättre – dock inte för nära läggdags.

2. Skaffa en avslappnande kvällsrutin
För att somna lättare ska du försöka släppa alla tankar på morgondagen och bara ta det lugnt i ett par timmar innan läggdags. Vad som gör oss avslappnade är individuellt – det kan vara allt från att läsa en bok till att umgås med familjen.

3. Tänk på vad du äter och dricker
Bra och regelbundna matvanor kan ha stor betydelse för en god sömn. Undvik dock att äta för sent på kvällen. Alkohol, nikotin och koffein kan också störa sömnen.

4. Skapa en bra sovmiljö
Se till att det är svalt, mörkt och tyst i sovrummet. Det är också viktigt att ha en kudde och ett täcke som passar dig, och att du tvättar dem regelbundet.

5. Sök hjälp innan det går för långt
Om du har regelbundna sömnbesvär som påverkar din vardag negativt – sök hjälp hos vården. De kan undersöka om besvären har fysiska orsaker som till exempel sköldkörtelproblem eller anemi, eller bedöma om kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa dig.

Samtalsstöd - Hjälp att förebygga stress och psykisk ohälsa
I Lärarförsäkringars sjukförsäkring ingår tjänsten samtalsstöd dit du kan ringa anonymt för att få hjälp med bl.a. stress, missbruk, relationsproblem samt ekonomiska och juridiska problem. De som svarar är socionomer, psykologer, familjerådgivare, alkohol- och drogexperter, jurister och ekonomer.

Läs mer om sjukförsäkringen och samtalsstöd