Close

Just nu bjuder vi på de 3 första månaderna när du köper Sjukvårdsförsäkring senast 13 maj. Läs mer här.

Vårens faror för katten

Även katter tycker om att gå ut och njuta av vårens värmande solstrålar. Men som kattägare är det viktigt att vara medveten om vårens faror som kan leda till både skador och sjukdomar hos din fyrbenta vän. Nedan har vi listat några av säsongens faror och hur du kan undvika dem.

Pollenallergi 
Luftburen allergi är inte fullt lika vanligt som födoämnesallergi hos katter, men pollenallergin medför ökad känslighet för hud- och öroninfektioner. De flesta katter kan dock leva ett härligt liv trots allergin.

Symtom och behandling
Vanligaste symtom är klåda och då brukar katten slicka sig väldigt mycket på kroppen och/eller klia sig med tassarna. Det är vanligt att katten kliar upp sår i huvudet.

Om katten är allergisk mot något den andas in, som pollen, damm, kvalster, fjäder eller ylle kan man ta ett blodprov på katten hos en hudspecialist. Kontakta veterinär om din katt får klåda eftersom det är viktigt att reda ut orsaken bakom klådan, de vanligaste orsakerna är just allergi och ohyra.

Säsong för fästingar och ormar
Fästingarna finns ofta där våra katter rör sig och bär på smittor som borrelia och anaplasma. 

Det är svårt att förebygga fästingbett helt och hållet på utekatter, men det finns bland annat halsband och preparat i tablettform som förebygger smitta. Det är otroligt viktigt som djurägare att gå igenom pälsen på husdjuret regelbundet under sommarhalvåret och ta bort eventuella fästingar omedelbart. 

Huggormen är den enda giftiga ormen som lever vilt i Sverige och den finns över större delen av landet, särskilt vanlig är den i skärgården. Om katten blir biten av en huggorm resulterar det ofta i trötthet och svullnad vid bettet, men även de inre organen kan drabbas. Katten kan få lever- och njurskador samt blodbrist. Om katten visar tecken på ormbett är det viktigt att hålla katten stilla och ta kontakt med en veterinär. 

Balkongen
Jordbruksverket har regler för balkonger som är belägna mer än fem meter ovanför marken, då ska de vara försedda med nät om katten ska vistas där ensam. Andra åtgärder för att skydda katten är att hålla fönster och dörrar stängda samt använda hakar på fönster som katten inte kan trycka upp.

Även om din balkong är inglasad, bör du hålla uppsikt över din katt. Det blir fort väldigt varmt på en inglasad balkong och katten kan bli instängd. Tänk på att vatten ska finnas tillgängligt, att dörren in till hemmet är öppen och ha koll på att din katt inte lämnas kvar på balkongen om du behöver stänga dörren.

Källa: Sveland Djurförsäkringar

Försäkra din katt
Som medlem i Sveriges Lärare eller Sveriges Skolledare kan du försäkra din katt via Lärarförsäkringar.

Läs mer om kattförsäkringen här