Nyheter från bloggen
Alla inläggTips för en stressfri sommar

Att till exempel göra något roligt kan minska känslan av stress. De här sista veckorna innan sommarsemestern kan ibland kännas som årets stressigaste. Betygen ska sättas och många arbetsuppgifter ska hinnas med innan terminen är slut, samtidigt som du ska planera semesterns olika aktiviteter. Vi har samlat några enkla och konkreta tips, från vår samarbetspartner Bliwa, för att inte stressa in i semestern.
1. Planera inför semestern
Gör en lista över arbetsuppgifterna du ska hinna med innan semestern för att få en helhetsbild. Dela in uppgifterna i vilka som måste göras och vilka som borde göras. Därefter kan du prioritera och planera för hur du ska hinna slutföra dem i tid och se om något behöver delegeras till en kollega.
2. Planera din återkomst till jobbet
Innan du går på semester: skriv en lista över vad du ska göra när du kommer tillbaka, så slipper du tänka på det när du är ledig. Se även till att inte boka in för många möten direkt när du ska vara tillbaka, utan ge dig själv tid att komma i gång och till exempel gå igenom mejlen i lugn och ro.
3. Koppla från för att koppla av
Skriv in ett autosvar på jobbmejlen och tala in ett meddelande på telefonsvararen där du berättar när du är tillbaka från semestern och vem den som kontaktar dig ska höra av sig till i stället. Se också till att logga ut från jobbrelaterade appar och jobbmejlen om du har det i din privata telefon. Om du har ett jobb där du måste vara tillgänglig under semestern – se till att ha ett fast schema för när du kollar mejlen och svarar i telefonen.
4. Minska semesterpressen
När du har sett fram emot att ha semester i många månader är det lätt att tänka att allt måste bli perfekt. Men försök att släppa på förväntningarna och kraven på den perfekta resan eller att vädret måste vara toppen. Fokusera i stället på saker som gör dig lycklig och ger dig energi, vare sig det är att ligga i hängmattan, bada eller spela spel med familjen.
Samtalsstöd - Hjälp att förebygga stress och psykisk ohälsa
I Lärarförsäkringars sjukförsäkring ingår tjänsten samtalsstöd dit du kan ringa anonymt för att få hjälp med bl.a. stress, missbruk, relationsproblem samt ekonomiska och juridiska problem. De som svarar är socionomer, psykologer, familjerådgivare, alkohol- och drogexperter, jurister och ekonomer.