Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
8 tips för en tryggare jul

December är enligt många en av årets trevligaste månader med god mat, julklappar och tid över för att umgås med släkt och vänner. Vad många förmodligen redan vet, men som tål att upprepas, är att december tyvärr även är en månad då det händer en del otrevligt. Tipsen nedan är utan inbördes ordning.
För att julen ska vara trygg och trevlig tänkte vi därför i sann försäkringsbolagsanda (även om vi inte är ett försäkringsbolag utan en så kallad försäkringsförmedlare) ge några tips på hur du undviker tråkigheter. Givetvis finns det många fler sätt att skydda sig än de exempel som nämns nedan.
1. Se till att din hemförsäkring innehåller en allrisk I juletider brinner många ljus, spisar puttrar och nya ofta ömtåliga klappar införskaffas. Har du Hemförsäkring Bas så finns inget skydd om du genom oaktsamhet skadar dina ägodelar, till exempel tappar en mobiltelefon i golvet eller spiller glögg på datorn. Genom att välja de mer omfattande Hemförsäkring Stor eller Hemförsäkring Mellan får du ett riktigt omfattande skydd som innehåller bland annat allrisk, eller drulleförsäkring, som den ibland kallas. Mer om båda försäkringarna kan du läsa här.
2. Glöm inte släcka ljusen Ett klassiskt tips, men något som är värt att tjata om då december är den månad på året då det brinner som allra mest i de svenska hushållen. De vanligaste orsakerna till brand är soteld och levande ljus, men även glömd spis är en vanlig anledning till julbränder. Glöm alltså inte att släcka ljusen eller stänga av spisen när du lämnar rummet. Viktigt är att ha en brandvarnare (glöm inte kolla så att inte batteriet tagit slut) och gärna en handbrandsläckare om en brand mot förmodan skulle inträffa, skriver Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
3. Tänk på elsäkerheten Under 2012 året så fick hela 43 procent av testade eljulprodukter försäljningsförbud. I de produkter som testats så handlade problemen bland annat om överhettning i kablar som orsakat början till en brand, eller gett användaren en stöt. Viktigt är att titta efter att produkten man köpt har CE-märkning vilket innebär att den uppfyller EU:s säkerhetskrav. Se även efter så att sladd och kontakt inte har sprickor samt byt ut trasiga lampor och var noga med att den nya lampan har rätt wattantal. Hela listan återfinns på Elsäkerhetsverkets hemsida.
4. Var försiktig med nyårsfyrverkerierna Varje år skadas cirka 200 människor så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Olyckorna beror ofta på att man inte följer tillverkarens rekommendationer om hur fyrverkeriet ska riggas, säkerhetsavstånd och den tidsgräns som gäller innan man kan gå fram till en tänd produkt som inte ger avsedd effekt. Mer information finns på Msb.se som också tagit fram foldern "10 tips för ett säkrare fyrverkeri".
5. Använd reflex 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter från dig. Kom även ihåg att byta ut din reflex, normal livslängd är ungefär tre år. Mer information hos NTF.se och Trafikverket.
6. Handla tryggt under julen Trygg e-handel är ett initiativ av Svensk Direkthandel, en branschorganisation som har till uppgift att informera om distanshandel och e-handel, samt att tillvarata branschens intressen. Initiativet sker även i samarbete med bland andra Konsumentverket. Syftet med Trygg e-handel är att skapa tydligare, enklare och enhetligare riktlinjer för vad som gäller vid e-handel både för konsumenten och e-handlaren. När du ser en Trygg e-handelssymbol i anslutning till en e-handlare ska du kunna lita på att du kan handla tryggt och säkert i webbutiken, skriver Trygg E-handel på sin hemsida.
7. Se om ditt hus inför vintern Risken för strömavbrott ökar under de kalla månaderna, och ett avbrott kan snabbt leda till frysskador och sönderfrusna rör. Ett rör som spricker när du inte är hemma kan leda till dyra vattenskador. Därför är det bra att isolera rör som är särskilt utsatta för kyla samt att endast använda diskmaskin eller tvättmaskin när någon är hemma - och att stänga av vattnet när de inte används. Anticimex har tagit fram några ytterligare tips inför julen.
8. Gå försiktigt när det är halt ute Varje vinter halkar hundratusentals människor omkull på hala trottoarer och andra gångvägar i Sverige. 60 procent av fotgängares fallolyckor inträffar på is och snö.2010 skadades 27 000 personer i singelolyckor på is och snö till den grad att de uppsökte en akutmottagning, skriver NTF. När olyckan är framme kostar det i form av sjukhusvård, eventuellt inkomstbortfall och kanske extra hjälp i hemmet för äldre. Så gå försiktigt när det är halt ute. Se även till att ha en bra olycksfallsförsäkring om något mot förmodan skulle inträffa. Att halka och slå ut en tand kan förutom att vara smärtsamt bli dyrt, då är det kanske värt de 25 eller 30 kronorna extra i månaden.