Close

Tips när du ska flytta

När du ska flytta är det en hel del du behöver tänka på och göra. Till exempel göra en flyttanmälan till Skatteverket, se över dina abonnemang, avtal och din hemförsäkring. Nedan har vi samlat tips på några saker som är bra att tänka på när du ska flytta.

  • Se över dina avtal
    Se till att ditt elavtal är flyttat till ditt nya boende och att det gäller från och med det datum du flyttar in. Beroende på hur du bor kan du ha andra avtal som du behöver se över. Till exempel avtal för gas, fjärrvärme, vatten och avlopp samt sophämtning.

  • Se över dina abonnemang
    Till exempel för TV, bredband och streamingtjänster. Var ute i god tid för att ha allt inkopplat när du flyttar in.

  • Brandsäkra din nya bostad
    Se till att du har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.

  • Gör en flyttanmälan till Skatteverket

  • Adressändra och beställ eftersändning vid behov

  • Se över din hemförsäkring
    En hemförsäkring omfattar alla i ditt hushåll som är folkbokförda och bosatta i din bostad, förutsatt att ni har gemensamt hushåll. Försäkringen gäller för dina saker (lösöre) som används för privat bruk.

    När du flyttar är det en god idé att se över att din hemförsäkring har rätt omfattning av skydd för din nya bostad.

    Student?
    För dig som studerar till lärare och har flyttat hemifrån har vi tagit fram en unik och omfattande hemförsäkring, Studentförsäkring Bo. Här kan du läsa mer om Studentförsäkring Bo.

    Hyresrätt – hemförsäkring
    Bor du i en hyresrätt behöver du bara ha en hemförsäkring. Hyresvärden ansvarar för bostadens fasta egendom som till exempel golv och väggar, kök och badrum, dörrar och fönster. Här kan du läsa mer om Lärarförsäkringars hemförsäkringar.

    Bostadsrätt – hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring
    Om du bor i en bostadsrätt behöver du både en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring. Bostadsrättsförsäkringen är ett skydd för den fasta inredningen i din bostadsrätt och ger ersättning om till exempel parkettgolv, handfat eller köksbänk skulle skadas vid brand, läckage eller översvämning. I bostadsrättsförsäkringen ingår också en allriskförsäkring (Borätt Extra) som gäller vid plötsliga och oförutsedda händelser, till exempel om du råkar spilla färg på golvet.

    Villa, radhus eller fritidshus – hemförsäkring och villaförsäkring
    En ganska vanlig missuppfattning är att hemförsäkringen även omfattar själva huset eller fritidshuset. Hemförsäkringen är ett skydd för dina saker, för dig själv och din familj. Om du bor i en villa, ett radhus eller fritidshus behöver du även en villa- eller fritidshusförsäkring för byggnaden och tomten.

    Villaförsäkringen ersätter till exempel trasiga installationer, värmepumpar och oljepannor. Även knäckta flaggstänger och sanering av skadedjur ersätts. Här kan du läsa mer om Lärarförsäkringars villaförsäkring.

    Flyttskydd
    Hemförsäkringen innehåller ett skydd om du flyttar. Vid en flytt räknas både din gamla (ordinarie) bostad och nya (ordinarie) bostad som försäkringsställe en månad från flyttdatum.

    Logga in och se dina försäkringar
    På Mina sidor kan du se dina försäkringar och vad de innehåller. Klicka här för att logga in och se dina försäkringar.